2012. november 12., hétfő

„Volt egy ember, meg egy pipa...” - Időszaki kiállítás Benei Péter pipakészítő népi iparművész munkáiból


A Széchényi Ferenc Tájmúzeum immár második alkalommal ad helyet Benei Péter ebesi pipakészítő népi iparművész alkotásainak. Benei Péter 1946-ban született Berettyóújfaluban. Műszaki területen dolgozott, de a fa megmunkálása mindig is érdekelte. 1996-ban egy súlyos betegség következtében nyugdíjazták, a hosszú lábadozás alatt vette elő asztalosmester nagyapja szerszámait és mintadarabjait, aki kedvtelésből gyakran faragott fapipákat barátainak, ismerőseinek.
Az első pipákat csak saját magának, próbaképpen faragta meg, nagyapja munkáit mintául véve. Később néprajzos ismerőseinek buzdítására egyre többet készített ezekből a múltból visszamaradt tárgyakból.
Benei Péter tagja a Népművészeti Egyesületek Szövetségének, rendszeresen zsűrizteti munkáit, melynek révén 2009-ben elnyerte a népi iparművész címet. Pipái elsősorban nem a dohányzásról szólnak, hiszen sosem dohányzott; hanem arról a csodálatos folyamatról, melynek során egy gyümölcsfa göcsörtös ágából szemet gyönyörködtető (és alkalom adtán használható) dísztárgy alakul ki.
Egy ír közmondás mondja: „Csak pipázz csendben, hiszen nincs más a világon, mint a szél és a füst.” A pipázás szenvedélyében és a pipakészítés művészetében ugyanaz a hangulat köszön vissza: az elmélyülés, a csendes odafigyelés, a derűs befelé figyelés, amely a gyógyuláshoz és a művésszé váláshoz is hozzásegítette az alkotót. A faragványokban gyönyörködve az ember elcsodálkozik a tárgyak formáját és díszítését jellemző hihetetlen gazdagságon, kidolgozásuk aprólékosságán. 
Saját készítésű pipái mellett Benei Péter gyűjti is a különböző anyagból (porcelánból, agyagból, fából) készült régi pipákat, ezekből is látható jó néhány darab a tárlaton.

A kiállítást 2012. november-9-én nyitotta meg Kuncsik József, a Magyar Pipaszövetség  elnöke; a megnyitón a Csokonai Pipaklub tagjai tartottak bemutatót. A jó hangulatról az ebesi Piros Rózsa Népdalkör gondoskodott, akiknek ezúton is köszönjük a közreműködést!

A kiállítás megnyitón készült képek itt megtekinthetők:


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése