2015. szeptember 25., péntek

Kemencés délután az ovisokkal

A héten a Benedek Elek Óvoda nagycsoportosai látogattak meg minket a múzeumban, hogy megismerjék és nyomon kövessék a búza útját a kenyérig, pontosabban a kakaóscsigáig.

Először a búza őrlését próbálhatták ki a gyerekek egy igazi őskori őrlőkövön és egy modernebb változaton is.


Majd a gabonaszemet és a feldolgozott változatait is megnéztük, megtapintottuk, megszaglásztuk és kóstoltunk fehér kenyeret,magos kenyeret, pászkát, ciabattát is.




Ezután következett az előre begyúrt és megkelesztett kenyértészta pereccé alakítása, sütése.








Amíg sültek a perecek, a már kisült kakaóscsigából falatozhattak a gyerekek.




Köszönjük, hogy itt voltatok!

Végül az alaprecept, 60 nagycsoportos ovisra:
Tészta:
6 kg búza finomliszt, 25 dkg élesztő, 3 liter tej, 1 kg olvasztott margarin, 20 dkg kristálycukor, 10 tojás, 1 evőkanál só
Töltelék: 25 dkg olvasztott margarin, kakaó és kristálycukor



Humán erőforrás:
egy gyúró asszony


legalább két nyújtó-töltő-tekerő fehérszemély

egy kemecefűtő és csigafelügyelő férfinép

És a végeredmény



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése