2012. szeptember 13., csütörtök

Kiállítás megnyitó: Helyi gyűjtők, gyűjtemények - A 60 éves Ebes község kincsei

Mindenki gyűjt valamit. Ha nem, akkor gyerekkorában gyűjtött - bélyeget, szalvétát, sajtpapírt,  tücsköt-bogarat. Némelyek a gyűjtőszenvedélyt szüleiktől örökölték, sőt, van akik gyűjteményüket is. Múzeumunk névadója, Széchényi Ferenc is híres gyűjteménnyel büszkélkedhetett - rézmetszetei, könyvei, térképei a mai Országos Széchényi Könyvtár törzsgyűjteményét képezik.
Ebes gyűjtői többnyire már kapcsolatba kerültek valamilyen formában a múzeummal; van, aki gyarapította is a múzeum gyűjteményét, másokkal most első ízben találkoztunk. Megkeresésünkre szívesen bocsátották rendelkezésünkre egy kiállítás erejéig kincseik egy részét, amelyből 2012. augusztus 17-én nyílt kiállítás Helyi gyűjtők, gyűjtemények- Kincsek a 60 éves Ebesről címmel. A megnyitó ünnepségen Fodor Dominika, az Arany János Angol-Magyar Kéttannyelvű Általános Iskola tanulója Uzonyi Pál: Enyém mind című versét szavalta, majd Szabóné Karsai Mária polgármester asszony köszöntötte a jelenlévőket.
Portörő János, Ebes egykori tanácselnöke és polgármestere megnyitó beszédében a közösség kultúraépítő erejét, a 60 éves falu eredményeit emelte ki, és egy zászlót ajándékozott a múzeumnak, amelyet a község 1955. augusztus 20-án, az Alkotmány tiszteletére meghirdetett versenyben való kiváló szerepléséért kapott. Zárásként az ebesi Piros Rózsa Népdalkörtől hallhattunk népdalcsokrokat.
A kiállítás október 26-ig tekinthető meg.


A megnyitó képei:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése