2012. október 10., szerda

Múzeumi kerekasztal

2012. szeptember 27-e jeles nap volt múzeumunk életében. Először rendeztük "Múzeumi kerekasztalt". Célunk az volt, hogy a megjelent oktatási intézmények vezetőinek, pedagógusainak bemutatkozzon a múzeum, kiállításai és nem utolsó sorban a jövőre megvalósuló TÁMOP- os pályázatunk elemeit is megismerjék.
A rendezvényt nem kis szervezés előzte meg. A megye középiskolái számára kiajánlottuk a pályázat egyik elemét, ami a Szabadegyetem nevet viseli. Ennek keretén belül lehetőséget biztosítunk 8-10 középiskola számára, hogy  egy - egy előadáson vegyenek részt a múzeumban. Az előadások az Ítélet nélkül- Családok munkatáborokban című állandó kiállításunkhoz kapcsolódnak. A meghívott előadók között pedig olyan nevek szerepelnek, mint pl. Hantó Zsuzsa,  a téma kiváló szakértője, Saád József, aki maga is megjárta a táborokat, vagy Püski Levente, a Debreceni Egyetem oktatója, aki már több rendezvényünkön segítette a munkánkat. Miután a kiajánlás megtörtént, vártuk az intézmények visszajelzését....és csak vártuk...és vártuk. Aztán ismét magunkhoz ragadtuk a telefont, így sor került a másodszori egyeztetésre is; ekkor megtudtuk, hogy mely intézmények vennének szívesen részt a programban. És ekkor, elkezdődött a Kerekasztal szervezése, hogy mégiscsak egy kicsit ünnepélyes alkalmat kölcsönözzünk az egésznek. Újbóli telefonhívás: ki tud eljönni erre az alkalomra. Bevallom őszintén, a végén a sok telefonálásba, jegyzetelésbe elvesztettem a fonalat, így kellemes meglepetésként ért, amikor a fent nevezett csütörtöki napon, négy középiskolából és a helyi általános iskolából is, pontosan 14 órára megérkeztek a kollégák!
A megbeszélés a MOKK (Múzeumi Oktatási Képzési Központ) bemutatásával kezdődött. Kállai Irén, a Bihari múzeum igazgatója, a megyei koordinátor tartotta a  néhány perces prezentációt.
Majd jómagam ismertettem a múzeumpedagógiai kínálatunkat (ami valljuk be, még néhány helyen foltozásra szorul, de kiindulásnak remek!) és a pályázat néhány elemét. Judit kolléganőm, pedig a pályázatból rá vonatkozó részeiről beszélt. Az általánosságok után következett a "börze", ahogy neveztük.
 A megjelent középiskoláknak lehetőségük volt a meghirdetett szabadegyetem témái közül válogatni, kinek mi lenne alkalmasabb, akár időpontban, akár előadó tekintetében. Jó hangulatban telt az egyeztetés, szinte már kevésnek tűnt a 10 alkalom. A megbeszélést egy kis pogácsázás- teázás- kávézás háromszöge zárta.
Reméljük, sok hasznos információt kaptak a résztvevők!

A jövőbeni együttműködés reményében köszönjük a megjelent  intézményeknek:
Arany János Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézménynek , Ebes,
Hőgyes Endre Gimnázium és Szakközépiskolának, Hajdúszoboszló,
Bocskai István Gimnáziumnak, Hajdúböszörmény,
Debreceni Református Kollégium Dóczy Gedeon Gimnáziuma és Diákotthonnak, Debrecen,
Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthonnak, Debrecen,
Szent József Gimnázium és Kollégiumnak, Debrecen!

       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése