2013. június 24., hétfő

Szent Iván éj

Szent Iván éj a Széchényi Ferenc Tájmúzeumban

Június 22-én, szombaton ötödik alkalommal tartotta meg Szent Iván- éji vigadalom című rendezvényét a múzeum. 16 órakor nyitotta meg kapuját a Bütykölde, ahol kicsik és nagyok próbálhatták ki magukat a kézműves tevékenységekben. Készültek gyertyák és papírmasé naprendszerek. Az abrakadabra mágiájához merített papírra kellett a bűvös „Abrakadabra” szót felírni, libatollal és házi készítésű tintával. Aki elkésztette, ne felejtse el kilenc nap leteltével a bűvös amulettet vízbe dobni, hiszen csak így védi meg tulajdonosát a betegségek ellen!
18 óra után vette kezdetét az elmaradhatatlan táncház, ahol Kiss Józseffel és Kissné Ádám Zsuzsannával rophatták a táncos lábúak az Ördög útját, a Tűz lángját és más moldvai táncot.
Aki elfáradt a táncban Tóth Józsi bácsi szájíze szerint készült eredeti hortobágyi slambucból falatozhatott. Megtudhattuk, hogy az igazi slambuc jóféle füstölt szalonnából, ókrumpliból és lebbencstésztából készül. Són kívül más ízesítőt nem igényel, főzésének titkát pedig a rotyogó bogrács körül lehetett ellesni.
Az estét csillagászati bemutató zárta, ahol a Bütyköldében elkészült Naprendszerek illusztrálták a Magnitúdó Csillagászati Egyesület elnökének, Zajácz Györgynek az előadását.
Az időjárás is kegyesnek bizonyult hozzánk a délután második felében, így az este folyamán közel 70-en látogattak el rendezvényünkre.
Köszönjük az Önkormányzatnak és a helyi vállalkozóknak, hogy rendezvényünk megvalósulásához évről- évre hozzájárulnak! Név szerint: Jupi- Mix Kft., Nagy Sándorné a Reál Pont Üzletlánc hálózat tagja, Szántó György - Zöldség és gyümölcs kereskedés, Széplaky Csaba- Tőkehús és hentesáru, Sziget ABC, Tar Éva debreceni savanyúság készítő.
Köszönjük Tóth Józsi bácsinak és feleségének Marika néninek a slambuc elkészítését!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése