2013. június 24., hétfő

Múzeumok Mindenkinek Program

A Széchényi Ferenc Tájmúzeum oktatási- képzési szerepének erősítése


A Kulturális Kft. által megnyert TÁMOP 3.2.8. B-12/1 „Múzeumok Mindenkinek Program” elnevezésű pályázat megvalósulásának első szakasza június 14-én zárult le.
A pályázat során a múzeumi gyűjteményeken alapuló, az iskolai igényekhez, tantervekhez szorosan illeszkedő, a gyermek- és ifjúsági célcsoportokra illetve felnőtt korosztályra irányuló múzeumpedagógia programok közel 300 fővel valósultak meg.
A történelem tananyaghoz kapcsolódott a 8. osztályosoknak szóló múzeumi órasorozat. A diákok a múzeum „Ítélet nélkül” című állandó kiállítását dolgozták fel többek között drámapedagógiai és forráselemző óra keretén belül. A programban szerepelt a budapesti Terror Háza múzeum meglátogatása és a hortobágyi kitelepítésekről szóló „Út a semmibe” című film megtekintése is.
A 10 alkalomból álló „Törvénysértés nélkül” című szabadegyetemi előadás sorozatot középiskolai és felsőoktatási intézmények hallgatóinak, illetve az érdeklődő lakosok számára hirdette meg a múzeum. Az előadások témakörei a 20. századi magyar történelem, hangsúlyozottan az 1945 utáni kitelepítések, munkatáborok, a kommunizmus áldozatai és ezek kutatásai köré épültek. A meghívott előadók más- más szemszögből megközelített előadásai után, minden alkalommal rendhagyó tárlatvezetésen vehettek részt az érdeklődők. Vendégeink voltak Szerencsés Károly, Krausz Tamás, Bank Barbara történészek, Eötvös Péter a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesületének elnöke és Bárány Ottóné egykori táborlakó.
Az összesen 40 alkalomból álló tematikus foglalkozássorozat a hónapok sajátosságaira épülve, élményközpontú, tevékenykedtető foglalkozások során próbálta bemutatni és közelebb hozni dédszüleink, nagyszüleink mindennapi életének néhány mozzanatát az alsó tagozatos napközis tanulóknak. Minden alkalom hagyományos kézműves tevékenységet mutatott be, melynek során a múzeumi gyűjteményben fellelhető néprajzi tárgyak, a hozzájuk kapcsolódó néprajzi jellegzetességek, szokások megismerésére is sor került. A gyerekek megismerkedtet a bőrözéssel, nemezeléssel, szövéssel, fazekassággal, kovácsolhattak patkószöget is. A félévet záró foglalkozáson együtt fejtettük meg a kenyérsütés alapjait, a délelőttöt kenyérdagasztás és kemencében sült kenyérlángos elfogyasztása zárta.
A foglalkozások és előadások szeptembertől folytatódnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése