Pedagógusoknak


 A Széchényi Ferenc Tájmúzeum múzeumpedagógiai kínálata
1. „Tettes vagy áldozat”
Szerepjáték az „Ítélet nélkül” - Családok munkatáborokban című állandó kiállításhoz
Az ebesi Széchényi Ferenc Tájmúzeum 2005 óta állít emléket a hortobágyi és Észak-alföldi zárt kényszermunkatáborokba elhurcolt, kb. 10000 embernek. A téma tapasztalataink szerint nagyon kevéssé ismert minden életkori csoport, de különösen a fiatalok körében. Olyan foglalkozást dolgoztunk ki a 14-18 éves korosztálynak, amely élményszerűen közelebb hozza számukra az 1950-es évek világát.
A foglalkozás egy szerepjáték köntösébe bújtatott forráselemzés. Adott egy képzeletbeli család, az ő elhurcolásuk története rajzolódik ki a játék során. A szereplők a családtagok, valamint a sorsukra valamilyen módon hatást gyakoroló személyek (besúgó, rendőr, vasutas, postás, Sztálin..), valamint a család barátja, a tanító, aki otthon marad és naplójából megismerjük, hogy eközben mi történik a faluban. Minden karakterhez tartozik egy dokumentum-részlet is, amelyből különböző információk szűrhetők le a kitelepítésekről (elhurcolás okai és körülményei, élet a táborban, tábori iskola, munka, halál, szabadulás).
Optimálisan a múzeumlátogatással egybekötve célszerű a foglalkozást megtartani, de attól függetlenül is használható az 1945-1956 közötti magyar történelem és korszellem megelevenítéséhez, a forráselemzés tanításához, a szövegértés fejlesztéséhez.
Célcsoport: 14-18 éves korosztály (8. osztály 2. félévétől)
2. Mi fán terem a régészet?
Évezredek öröksége Ebesen - régészeti és helytörténeti kiállításhoz
A foglalkozás során a gyerekek megismerkedhetnek a régész kutatásának tárgyával, az általa használt eszközökkel egy képzeletbeli ásatás során. Megismerhetik a korszakolás módszereit, a restaurálás, a múzeumi munka menetét; ismerkedhetnek az időszalaggal, évezred, évszázad fogalmával.  A foglalkozást tárlatvezetés zárja.
Célcsoport: 6-12 éves korosztály

Az 5. a régészeti órán

3. "Az ibafai papnak...."
Feladatlapos tárlatvezetés a "Volt egy ember, meg egy pipa..." című kiállításban
A híres nyelvtörő következő szava, a "fapipa" köré épül a foglalkozás. A gyerekek megismerhetik a dohányzás kultúrtörténetét, a dohánynövényt, a pipák különböző fajtáit, és azokat az iparművészeti és kézműves technikákat, amelyekkel a pipák készültek. 
Célcsoport: 6-10 éves korosztály

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése